ISPM 15 (International Phytosanitary Measure 15) is een fytosanitaire norm die in maart 2002 werd opgesteld door de International Plant Protection Convention. Deze organisatie maakt deel uit van de United Nations Food and Agriculture Organizations (FAO). De norm beschrijft de behandeling van hout dat ingezet wordt in het internationale verkeer van goederen. Het doel van de norm is het doden van alle organismen en parasieten in het gebruikte hout. De regeling geldt voornamelijk voor transportmiddelen zoals transportkisten en pallets.

De globalisering en de toename van het internationale goederenverkeer zorgden voor de wereldwijde verspreiding van niet-autochtoon dierlijk en plantaardig materiaal. De ISPM 15-norm is dan ook ingevoerd om de verspreiding van niet-autochtone ziektes bij planten en dieren te voorkomen.

De ISPM 15-norm beschrijft in detail de behandelingsmethoden voor hout zodat er geen schadelijke organismen meer in het hout aanwezig zijn. Vervolgens wordt het hout gecertificeerd met een opdruk van het ISPM 15 logo en het land van herkomst. Gecertificeerd hout dat later wordt hergebruikt of gerepareerd, moet telkens opnieuw gecertificeerd worden.